Länk till recept och förklaring


Naken raku får sitt rasande namn eftersom det yttre skalet av glid som applicerades under avfyrningsprocessen faller av och avslöjar den "nakna" ytan på potten under. Charlie och Linda Riggs har gjort den nakna raku-tekniken, även kalladslip resist raku, i flera år. 

Glidningen i sig kräver små justeringar av mängden aluminiumoxid. Det är också viktigt att använda rätt typ av eldlera i din slip. För att hitta en slip som fungerar för oss köpte vi prover av alla typer av eldlera vi kunde hitta som var lätt tillgängliga över hela landet. Vi hittade en som fungerade mycket bra, Hawthorne, men gjorde senare, genom serendipity, en sats med Lincoln eldlera och den stannade på potten ännu mer tillförlitligt under raku-processen. Det slutliga receptet vi kom fram till mäts i volym: 5 delar Lincoln eldlera, 3 delar EPK kaolin och 2 delaraluminiumoxidhydrat. Blanda upp detta med vatten till en tjock slip.

Den nakna Raku-processen

Blanda de torra ingredienserna med vatten tills du får en konsistens av tjock kaksmet (figur 1). Tillsätt mer aluminiumoxidhydrat om glidningen inte fastnar bra i grytan under raku-processen och subtrahera den från receptet om glidningen är svår att ta bort från ytan efter avfyrning.

Maskera de områden du vill förbli svarta med hjälp av husmålartejp (figur 2). Denna tejp är mindre klibbig än vanlig maskeringstejp och är mindre benägna att skada ytan på din kruka.

Naked Raku